Dotazník pro Romana Šmuclera - politický ideál

21.11.2019 19:03

Spustit Dotazník

 

INDEX:

00:13 Jaký máte politický ideál?
02:49 Jak si představujete jeho realizaci?
06:24 Má se jednat o státní dirigismus a kde na to chcete vzít peníze?
17:29 Jak chcete nabízet Německo a Rakousko jako náš vzor?
24:10 Role politických reprezentací dospěla do stádia, které naše společnost v období Normalizace, tedy před rokem 1990, vnímala jako poslední stádium imploze, kdy bylo možné sledovat v přímém přenosu snahu o naprostou sebedestrukci, která se projevovala nekonzistencí, bezpáteřností, lhaním nebo alespoň klamáním a neschopností. Žijeme opět v Normalizaci, byť sofistikovanější?
27:15 Demokracie je systém, kdy většina umožní vládu menšiny. Máte potřebu demokracii chránit a obhajovat a pokud ano, jak a proč?
37:07 Je možná ve vašem konceptu role pro osvíceného monarchu?
42:50 Ústavu máme dobrou, myslíte si, že je vymahatelná a hlavně, je podle vás dodržovaná?
48:06Parlament a Senát. Dvě instituce, kde druhá, ta méně významná má být pojistkou té první. Ztotožňujete se s rolí Senátu, samotnou jeho existencí?
52:31Byrokratický aparát, vynález Velké Francouzské revoluce, respektive tehdejší buržoazie, má obrovskou moc - stokrát nic umořilo vola, tehdy to umořilo samotnou revoluc, protože buržoazie se ukázala neschopná vlády a k moci se přes různé peripetie nakonec dostal diktátor. Čeká nás podobný osud?
56:18Prezident a jeho pravomoci. Jste ztotožněn se současným stavem, kdy prezident má omezené ústavní pravomoci a vládnou fakticky politické strany s mandátem nižžšího významu nebo byste  raději prosadil prezidenstský, který je v některých zemích poměrně úspěšně zakotven.
01:00:00 Máte velkou společenskou prestiž, jak byste reagoval na nabídku kandidovat na úřad prezidenta republiky...? Váš lékařský kolega Hnízdil to vyhlašuje veřejně.


doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

majitel Institutu Asklepion, stomatolog

Roman Šmucler (*8. července 1969, Praha) je český zubní lékař, stomatochirurg, specialista na laserovou a estetickou medicínu, předseda Společnosti estetické a laserové medicíny, prezident České stomatologické komory, vysokoškolský pedagog, podnikatel, moderátor a scenárista. V roce 1996 založil Asklepion-Lasercentrum Praha s.r.o., nestátní zdravotnické zařízení zaměřené na laserovou a estetickou medicínu. Několik let působil v TV Nova, byl moderátorem první i druhé řady soutěže Nejchytřejší Čech. V roce 2016 zvolen prezidentem České stomatologické komory. Je čestným členem Společnosti estetické a laserové medicíny ČLS JEP. Kromě mnoha vědeckých a odborných textů je autorem populárně naučné knihy Nevěřte ani mně aneb Špinavé triky a neuvěřitelné možnosti estetické medicíny. ZDROJ: https://www.asklepion.cz/kontakt/o-asklepionu
Otázky připravil a kladl A. Vojta