Dotazník pro Josefa Provazníka / Financování neziskovek

21.01.2017 16:42

Spustit Dotazník -  Financování neziskovek

Omluva za neostrost prvního záběru.

Josef Provazník je překladatel a novinář, který publikuje na ePortál.cz, Neviditelný Pes, Virtually a ParlamentníListy.cz a podobně.

Původně plánovaná debata novináře Josefa Provazníka s někým, kdo by hájil neziskovky padla. Radko Hokovský a Jakub Patočka vůbec na pozvání nereagovali. ČvT a OSF reagovali písemně - přikládám jejich vyjádření níže.
Pozval jsem tedy J. Provazníka do Dotazníku, kde se pokusil na mé otázky odpovědět a tak předestřít své názory a postoje ke zvolenému tématu, jako například proč se tématu neziskovek věnuje, jak nahlíží na neziskovky v obecném slova smyslu, co se mu na nich líbí či nelíbí a podobně.

Petr Štefan z organizace Člověk v tísni:
"Debaty se nechci zúčastnit kvůli formátu a dramaturgii pořadu Debatní klub, který neobratně míchá seriózní hosty s aktivisty, extrémisty nebo konspiračními teoretiky. To je i případ navrhovaného kolegy do debaty Jana Provazníka, který je autorem tohoto (odkaz na článek přiložím do popisu tohoto Dotazníku) https://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/8925-tato-firma-vytahla-i-z-vasich-kapes-1-5-miliardy-korun-vede-ji-sorosuv-clovek-ktery-chce-byt-ceskym-prezidentem-rozpletli-jsme-dalsi-cast-pavuciny-neziskoveho-sektoru-jede-v-tom-i-ct-.aspx zavádějícího a manipulativního článku. Prostě Debatní klub nepovažuji za seriózní platformu pro diskuzi. K hospodaření/financování organizace Člověka v tísnii bych rád poznamenal, že  je naprosto transparentní a pravidelně kontrolované mnoha českými a zahraničními kontrolními orgány. Zároveň je veřejně dostupné v naší výroční zprávě (lin na PDF preentaci) https://www.clovekvtisni.cz/uploads/file/1470749123-CVT_VZ2015_navigace_lg_fin.pdf"

OSF - Open society found :
"Bohužel po důkladném pročtení článků pana Provazníka musíme konstatovat, že diskuzi s ním nepokládáme za konstruktivní - není pro nás relevantním partnerem, protože financování neziskových organizací nerozumí, neví, jak fungují, jakou hrají roli ve společnosti, a jeho články jasně říkají, že to ani vědět nechce. Když se mu někdo z neziskového sektoru snaží fungování vysvětlit, argumentuje střetem zájmů. Manipuluje informacemi a používá je v lživých souvislostech. To pro nás bohužel není přijatelné a snad to pro Vás bude přijatelné také jako omluva. I tak děkujeme za pozvání. Za tým Nadace zdraví Marie H."