Dotazník pro Jaroslava Baštu - Boris Němcov

12.02.2020 23:14

Spustit Dotazník

INDEX:

00:13 Boris Němcov. Co o něm víte? Ptám se proto, že existuje několik výkladů jeho života. Jeden, ten který prosazuje pražský primátor Hřib, je o Němcovovi jako o významné postavě ruské politiky, hlavním představiteli opozice vůči Putinovi, který ho měl nechat zabít. Druhý pohled je, že z mladého nadějného vědce se po pádu KSSS stal vrcholný politik, obratem blízký poradce Borise Jelcina a tedy člověk významně se podílející na hospodářském rozvratu Ruska.

05:46 Měl Boris Němcov na ekonomickém rozvratu Ruska nějaký podíl?

08:31 Zbohatl Němcov na privatizaci?

12:57 Jelcina Němcov podpořil při ústavní krizi v roce 1993, kdy Jelcin neústavně nechal rozpustit parlament a ten se proti jeho rozhodnutí vzbouřil. Němcov měl tehdy říci aby Jelcin všechny vzbouřence nechal pozabíjet.  Jaký byl Němcov člověk?

14:38 Jelcin Němcova při jejich společné návštěvě v USA představil jako budoucího prezidenta Ruska. Co se stalo, že Němcov nepostoupil do funkce a později začal podporovat Putina?

18:38 S příchodem Putina se mluví o nástupu "siloviků". Kdo jsou "silovici"?

19:54 Jak mohl mít Němcov s lidmi jako je Putin poměrně dobré vztahy?

22:50 Němcov se deklaroval jako antikomunista. Putin byl komunistou. Jak dosáhli tito dva muži porozumění?

25:07 V roce 2011 Němcov řekl "„Byli jsme příliš optimističtí. Věřili jsme, že cesta ke svobodě a úspěšnému životu bude mnohem kratší, než jak jsme později zjistili“ . Jak dnes vnímáte tento výrok v kontextu vědomí, že za vlády Jelcina Rusko směřovalo k pádu do propasti hospodářského a společenského rozvratu.

28:58 Vražda Němcova v roce 2015 se odehrála v době, kdy se ho Putin neměl důvod nijak obávat, protože reálná politická síla Němcova byla v porovnání s Jednotným Ruskem mizivá. Přesto Západ sborem obvinil Kreml - Putina, ze zosnování vraždy svého politického oponenta. Samotný Putin prohlásil, že vražda byla koncipovaná jako provokace těmi, kteří usoudili, že mrtvý Němcov jim bude užitečnější v boji s Putinem. Jak se na tuto událost díváte?

37:01 Přejmenování náměstí Pod kaštany před Ruskou ambasádou v Praze na náměstí Borise Němcova podpořilo v petici na kterou se odvolává primátor Hřib necelých pět tisíc lidí. Pražanů je skoro milion a půl, myslíte si, že v případě referenda o přejmenování by něco takového podpořili?

 

V Dotazníku pro Jaroslava Baštu na téma: Boris Němcov, se dozvíte řadu zajímavých informací a postřehů od člověka, který měl možnost Němcova trochu osobně poznat. J. Bašta pracoval v diplomatických službách na Ukrajině i Rusku, pohyboval se na úrovni České vládní reprezentace v pozici ministra bez portfeje, pracoval v branně bezpečnostním výboru a byl předsedou komise pro kontrolu BIS.

Otázky připravil a kladl A.Vojta