Volby vs voliči

29.11.2023 16:38

Spustit Dotazník pro Mariána Ďuriše

INDEX:

00:13 Předvolební očekávání a povolební realita aneb je volič jako oběť?

02:39 Argentinský prezident Javier Milei je i zároveň dobrým příkladem první, úvodní otázky - nakolik mohou voliči očekávat splnění jeho předvolebních slibů, když nemá kontrolu nad parlamentem ač je šéfem vlády?

04:14 Argentina podle vás díky vnitropolitické situace nakročila k politické krizi a je o krůček vojenskému převratu, podobně jako v minulosti? Podmínky v podobě těžké ekonomické situace a hrozícího druhého státního bankrotu by to překvapivé nebylo. Co si o to myslíte?

06:02 Vládnoucí establishemnt mající představu o správné a té jediné možné politice v Holandsku inkasoval v parlamentních volbách pro ně překvapivou prohru. Volby vyhrála Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Jak nahlížíte na aktuální situaci a možný budoucí vývoj?

07:34 Slovenské volby uvedly do křesla premiéra Roberta Fica... Fico, Orbán, Milei, Wilders. Jak výsledky voleb v různých zemích ve zmíněném kontextu analyzujete.

10:59 Co čeká EU v rámci volební problematiky uvedené v předchozích dotazech. Dostanou voliči šanci se projevit nebo se odehraje nějaká forma brainwashingu, podobně jako se snahou o centralizaci moci v Bruselu, vyšachováním rozhodovacích center národních států a jejich podřízení hlasování většiny, tedy opuštění jednomyslného přijímání rozhodnutí v EK

 

 Bc. Marián Ďuriš / člen predsedníctva REPUBLIKA líder tímu pre zahraničné záležitosti https://www.hnutie-republika.sk/preds... 

Otázky připravil A. Vojta