Dotazník pro Lukáše Kovandu - Peníze

20.05.2019 09:29

Spustit Dotazník

Pokračování dalšího dílu Dotazníku pro Lukáše Kovandu se zabývá tématem otázkou, co jsou peníze, jak na ně nahlížíme, jaký k nim máme vztah.

INDEX:
00:13 Jak byste vyložil slovo hodnota. A jak význam slova peníze?
Jsme součástí kultury, která má nebe a peklo - jsou tam podle vás peníze?
15:40 Elasticita peněz, jejich tvorba, zrození a smrt.
27:47 Jak lze určit poměr objemu peněz a reálné hodnoty.
33:16 V historii, například té české, je role peněz nejlépe vidět v momentech velkých krizí a měnových reforem. Po Bílé hoře si lidé na našem území asi připadali podobně jako v roce 1953. Oba případy jsou provázené dobrými úmysly - sjednotit platidla, nastavit jednotnou hodnotu peněz, zastavit černý trh a spekulace... Jak se díváte na peníze jako nástroj moci?
57:08 Publikoval jste své rozhovory s významnými ekonomy v knihách Příběh dokonalé bouře a Příběh dluhové smršti. Přišli jste ve svých rohovorech na něco nového, na něco, co tu ještě nikdy nebylo? Třeba na novou roli peněz?
01:01:10 K čemu jsou ekonomové? Nestačili by nám jen bankéři a vládci? Netvoří ekonomové jen jakousi stafáž, šedou linii mezi lidmi, kteří měli peníze a lidmi, kteří mají peníze těch druhých?
01:08:30 Je nějaká symbióza mezi akademickými ekonomy a jejich praktickými souputníky?
01:20:09 Za peníze platíme svým časem - životem. Jak se díváte  na platidlo v podobě života – času?
01:33:04  Dovedete si představit společnost bez peněz, fungující na jiných než ekonomických principech?

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace